Η Καρολίνα «δίνει χρώμα στα Ματογιάνια και το λιμάνι»! -(φωτο)

Η Καρολίνα «δίνει χρώμα στα Ματογιάνια και το λιμάνι»! -(φωτο)

91
0
SHARE

Η Κάρολ Γουέλς ή Καρολίνα όπως έγινε γνωστή και υπογράφει τους πίνακές της, είναι ναΐφ ζωγράφος της Μυκόνου.

Γεννήθηκε στην Αμερική και ζει μετά τα 23 της χρόνια στην Μύκονο, τοπία και σκηνές της οποίας ζωγραφίζει και πουλά στους τουρίστες.

Γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1939 στη Βοστώνη και σπούδασε στο Boston School of Fine Arts. Το 1962 πήγε στη Μύκονο και από τότε κατοικεί εκεί και πουλά τους πίνακές της στους τουρίστες και τους ντόπιους.

«Ήμουν Αμερικανίδα τουρίστρια μ ένα σακίδιο στον ώμο και δεν ήξερα ούτε έναν Έλληνα σ αυτό τον κόσμο. Έφτασα στη Μύκονο, κατέβηκα στο νησί και το μόνο πράγμα που είδα μπροστά μου ήταν άντρες. Γυναίκες πουθενά. Ήμουν 21 χρονών και σκέφτηκα ότι έφτασα στον παράδεισο…»

Και συνεχίζει «Άνοιγαν οι πόρτες και με καλούσαν μέσα για φαγητό. Γυναίκες άντρες ήταν περίεργοι να μάθουν τι θέλει εδώ ένα κορίτσι που έμοιαζε να είναι από εύπορη οικογένεια του εξωτερικού…»

Η Καρολίνα χαρακτηρίζεται ως «θρυλικός χαρακτήρας», «επιφανής πολίτης» της Μυκόνου, βασίλισσα της σκηνής της τέχνης της Μυκόνου, ως η διάσημη ζωγράφος του νησιού, «μεγάλη ζωγράφος του νησιού» και ως «πραγματική εικόνα του νησιού» που «δίνει χρώμα στα Ματογιάνια και το λιμάνι».

Όλες οι ζωγραφιές της είναι βγαλμένες από την κοινωνική και θαλασσινή ζωή του νησιού. Μερικές μάλιστα απεικονίζουν γωνιές της Χώρας που πλέον ανήκουν στο παρελθόν.

Το έργο της αναφέρεται ως αγαπημένο των ντόπιων για δεκαετίες, καθώς και ότι έχει διεθνή απήχηση, ότι συλλαμβάνει με μαγικό τρόπο την απλότητα της ελληνικής ζωής, με ναΐφ στυλ. Το στυλ της είναι αναγνωρίσιμο.

«Η Καρολίνα της Μυκόνου» λένε οι ντόπιοι και οι τουρίστες είναι η Μύκονος. Είναι για την ακρίβεια η παλιά Μύκονος.

Η ζωή της Καρολίνας παρουσιάστηκε σε εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση  και έγινε πηγή έμπνευσης για σύντομο διήγημα του Πήτερ Σέλγκιν και για ποίημα του Νέιλ Μέιλι.

Φέτος, η καλλιτέχνης την ημέρα της Γυναίκας βραβεύτηκε από τον Πολιτιστικό-Λαογραφικό Σύλλογο Γυναικών της Μυκόνου για τα 50 χρόνια παρουσίας στο νησί αλλά και το έργο της. Ένα έργο που είναι αναγνωρισμένο από πολλούς επιφανείς ζωγράφους και ελίτ πρόσωπα. Για την ιστορία η Μάργκαρετ Μίντ η γνωστή ανθρωπολόγος ο Γεχούντι Μενουχίτ ο βιολιστής αλλά και ο αρχιτέκτονας του μουσείου του Λούβρο έχουν έργα της στους τοίχους τους.

«Ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης συνήθιζε να αγοράζει έργα μου κάθε φορά που έρχονταν στο νησί…» μας λέει χαρακτηριστικά.

«Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Μυκονιάτες που με αγκάλιασαν και με έκαναν ένα με τον τόπο τους. Έμαθα ελληνικά από τα μάτια τους και μόνο…»

Πηγή: “My Mykonos”

NO COMMENTS

Comments are closed.